Věděli jste? Toto je seznam věcí, které nepatří do myčky nádobí. Osvojte si tato pravidla a ušetříte desítky eur za nové nádobí.
Myčka nádobí se stala jednou z našich nejlepších kuchyňských pomůcek. Velice nám šetří čas a usnadňuje práci. I když jsme si zvykli dávat do ní cokoli, měli bychom být trochu opatrní. Některé nádobí se totiž kvůli tomu může časem zničit.
- Nože
Horká voda otupuje nože. Kvůli tomu nejen nepatří do myčky nádobí, ale také mýt bychom je měli jen vlažnou. Rovněž do ní nedávejte jakékoli předměty, které mají ostré břity. Čili jistě takto nemyjte ani sekáček nebo ponorný či klasický mixér. Ty raději nechte na klasické mytí. - Dřevěná deska
Dřevěné prkno byste neměli ani déle namáčet ve vodě. Největší problém je, není-li vyrobena z jednoho kusu. V tom případě se vlivem vysoké teploty může postupně rozlepit. Také pokud nebylo použito kvalitní dřevo, tak se bude odouvat a už nikdy nebude rovná. - Hrnky s potiskem
Hlavní roli hraje kvalita potisku a také používané tablety na mytí. Silnější přípravky totiž mohou hrníčky zničit. Někdy to není vidět na první pohled, ale časem uvidíte výrazně zesvětlené odstíny.
Také pokud nebyl potisk udělán dobře, tak vám může sjet již po pár umytí. Do myčky nepatří ani hrníčky, které reagují na teplo a při kontaktu s ním mění zbarvení nebo vyobrazený obrázek.
- Stříbrný příbor
Pokud vlastníte kvalitní příbor ze stříbra, omývejte jej ručně. Tomuto materiálu neprospívá kontakt s velmi horkou vodou. Tehdy se může stát, že na povrchu uvidíte bílé fleky, které už neumíte vyleštit. Někdy tam zůstanou natrvalo a nepomohou vám ani další umytí. Očistěte je tedy klasickým způsobem a zejména šetrným přípravkem. - Termomisy
Pokud děláte řízky a chcete je udržet co nejdéle teplé nebo potřebujete někde přenést jídlo, ale nemáte ho tam kde zahřát, tak se vám tehdy hodí termomisy. Po návratu domů je však nikdy nedávejte do myčky. Mají totiž speciální izolační vrstvu, která při kontaktu s horkou vodou najednou zvětší objem a zcela vám porouchá celou nádobu. - Křišťálové sklenice
Při častém mytí sklenic v myčce nádobí na nich často zůstává nepěkná matná vrstva. Ještě viditelnější to je, pokud jsou vyrobeny z křišťálu. Máte-li doma takové cennější kousky například na víno, dejte si na tom záležet a čistěte je jen ručně.
Velkým problémem zde bývají tablety, které zanechávají na povrchu nepěkné šmouhy. Nepomáhá ani leštidlo, které v tomto případě vůbec nedocílí potřebného lesku.
- Litinové hrnce
Už při nakupování některých hrnců si všimněte, zda jsou vhodné i do myčky na nádobí. Některé povrchy totiž potřebují speciální ošetření. Klasické mytí je vhodnější také pro litinové hrnce. Časem by se totiž mohl zničit jejich povrch a kvůli tomu by se na ně lepily potraviny při opékání a už by se v nich nevařilo tak pohodlně. - Pozlacené porcelánové soupravy
Opatrní buďte i při vyjímání talířů a šálků. Drahý porcelán s krásným zdobením sice vypadá luxusně, ale moc často není vhodný do myčky nádobí. Nejčastěji bývají problémy se zlatými komponenty. Vlivem vysoké teploty z nich schází zbarvení velmi rychle dolů a již po pár minutách máte po vaší nádherné výzdobě. - Velmi tenké plasty
Výhodou myčky je, že si dokáže dobře poradit is mastným plastovým nádobím. Jenže zde musíte dávat pozor, jaké pomůcky budete dávat do myčky. Pokud je to třeba nějaký tenký plast, ve kterém pouze přenášíte salát nebo jednorázové plastové nádobí, které chcete použít častěji, v tom případě se může v myčce zcela poškodit. K vašemu překvapení tam najdete už jen pokrčenou nejasnou hmotu a ne vaše nádobí. - Součásti kávovaru
Při čtení návodu k obsluze kávovarů si všimněte, které části můžete dávat do myčky nádobí. Pokud máte automatický, ale také pákový, najdete tam jednoduchou řadu. Ty komponenty, které přicházejí do styku s kávou v procesu její přípravy, nemůžete ošetřovat chemickými přípravky. Časem by se totiž změnila chuť připravovaného nápoje.
To znamená, že do myčky nepatří páka nebo odnímatelný mechanický vnitřek, který máte čistit jen proudem teplé vody. Naopak, umýt v ní můžete například nádobu na kávový odpad nebo vnější části kávovaru jako například kovové mřížky, na kterých stojí sklenice.